Stage voor leerlingen van De Oliebron

Apr 15, 2012

30 leerlingen uit groep 8 van de CB de Oliebron uit Schoonebeek kunnen een geweldige stage tegemoet zien op 20 april op dé vrijdagmarkt in Emmen. Natuurlijk is 20 april sowieso al een bijzondere dag, het is op de kop af 123 jaar geleden dat de grote joodse zakenman Albert Jean Amateau werd geboren. 123 jaar… en als je 1, 2 en 3 vermenigvuldigd of optelt dan krijg je 6 en 6 en 7 is nou net de groep van de Oliebron die nog net niet mee mag doen op deze stage, balen hoor. Maar gelukkig voor groep 8 vallen zij wel in de prijzen en mogen meedoen aan de die fantastische stage-ervaring op de markt. De markt waar van oorsprong alle goederen werden verhandeld, het begin van onze huidige economie. En hoewel er veel wordt geklaagd over de economie, is de markt een zeer belangrijk onderdeel van deze economie. Nog steeds zijn er in Nederland zo’n 1000 markten, met ongeveer 40.000 standplaatsen en een jaaromzet van 3 miljard euro.

 

Daarbij is de markt een plek waar het contact van de consumenten en de marktkooplui een veel directer karakter heeft dan in de meeste winkels. Er ligt meer nadruk op het persoonlijke aspect en juist daar kunnen de leerlingen veel van leren. Bovendien leren ze een heel scala aan vaardigheden, waarbij gedacht kan worden aan het omgaan met geld, presenteren van handelswaren, maken van prijskaarten en het voeren van verkoopgesprekken. Ook het feit dat het in de buitenlucht is, een plek waar steeds minder kinderen gesignaleerd worden, is een groots pluspunt.

De stage op de markt duurt ongeveer 1½ uur, maar kan op school veel uitgebreider worden behandeld door het plaatsen van een aantal kramen, organiseren van verkoopgesprekken, eventueel te combineren met een ouderavond waarbij keiharde omzet gegenereerd kan worden voor een zelf in te vullen “goed” doel. Ook is het mogelijk om een marktmeester op bezoek te laten komen die zeer boeiend en onderhoudend het stagespektakel kan begeleiden.

Als uw interesse gewekt is om ook een marktstage voor uw school te organiseren dan kunt u contact opnemen met: Ap Bos via info@marktemmen.nl

In al mijn enthousiasme vergeet ik bijna het belangrijke punt dat de hardwerkende stagaires op de markt een stagevergoeding ontvangen in de vorm van heerlijk voedsel. Want van geld verdienen krijg je honger.

R. Mensing
Terug